Tetris is een legendarisch spelletje dat gebruik maakt van een uiterst eenvoudig concept maar toch uren en uren spelplezier heeft. Het spel is uitgebracht op bijna iedere spel console en op vele andere elektronische apparaten zoals telefoons, iPod en rekenmachines. Ook op het internet zijn honderden versies van de Tetris spellen online te spelen, zo ook op tetrisspellen.nl

De naam Tetris is afgeleid van het Griekse numerieke voorvoegsel Tetra met de betekenis “vier”. Dit omdat alle blokken die in de game voorkomen, beter bekend als Tetrominoes, zijn opgebouwd uit vier segmenten, gerangschikt in verschillende vormen.

Het begin

De Tetris legende begon op 6 juni 1984. Een Rus met de naam Alexey Pajitnov maakte op deze dag het spel op een Elektronika 60(een computer gemaakt door de Sovjet-Unie) Het spel werd al snel razend populair en rond juli 1986 waren er versies gemaakt voor de Apple 2 en de Commodore 64. Hierdoor werd Tetris wel betrokken bij een zware juridische strijd.

Dit gebeurde toen een man met de naam Robert Stein pogingen deed om Pajitnov een contract te laten ondertekenen en dit mislukte. Vervolgens stal hij de formule van Tetris en ging hiermee naar een paar Hongaarse programmeurs om vervolgens te beweren dat zij het spel verzonnen hadden. Vanaf dit punt volgen er vele juridische veldslagen zo ook als IBM een pc versie van het bekende spelletje uitbrengt.

Tetris in de USA

Toen de pc versie van Tetris werd uitgebracht op de IBM was het meteen een groot succes en werd het in vele gerenommeerde bladen genoemd al simpel maar extreem verslavend. In 1987 lukte het Robert Stein en zijn bedrijf Andromeda om de auteursrechten voor het spel te verkrijgen, zowel voor de IBM als elk ander computer systeem.

De Nintendo

Nintendo bracht Tetris uit op hun NES systeem en op het hand-held Game-boy systeem. Voor deze laatst genoemde, de Game-boy, werden 33 miljoen spellen verkocht en hiermee werd dit de bekendste versie van Tetris. Hierdoor gingen de rechtszaken tussen Nintendo en een ander bedrijf nog door tot 1993.

In de loop der tijd heeft Nintendo meerdere versies van het populaire spel uitgebracht zoals Tetris Attack voor de Super Nintendo en een van de beste versies ooit gemaakt, Tetris 64.

Het einde van de juridische strijd

In 1996 werd de Tetris Company opgericht en deze claimde alle auteursrechten van de spellen in en buiten de USA. Zo mag niemand een spel maken dat het woord Tris bevat. Ook klaagde het bedrijf elk ander bedrijf aan dat bezig was met Tetris spellen te maken, het was de bedoeling om alle klonen uit de omloop te halen maar dit is nooit helemaal gelukt. Er waren namelijk te veel versies van het spel met de komst van het internet. Een voorbeeld is deze website, waar verschillende Tetris spelletjes gewoon online te spelen zijn.