Tetris is een puzzel spel dat in 1984 is ontworpen en geprogrammeerd door Alexey Pajitnov uit de voormalige Sovjet Unie. Hij bracht het uit op 6 juni 1984 toen hij werkzaam was bij het Dorodnicyn Computing Centre van de Academy of Science USSR in Moskou, Rusland.

Alexey ontleende de naam Tetris aan zijn favoriete sport tennis en het Griekse numerieke prefix tetra, dit omdat alle stukken die in het spel worden gebruikt bestaan uit 4 segmenten. De stukken die gebruikt worden in de Tetris spellen heten tetrominoes. Deze tetrominoes zijn weer opgebouwd uit 4 aparte stukken, de zogenaamde polyominoes. Deze laatst genoemde stukken worden al sinds 1907 gebruikt in puzzel spellen en de naam is in 1953 verzonnen door Solomon W. Golomb.

Het Tetris spel is beschikbaar op bijna alle spel consoles en computer systemen maar ook op bijvoorbeeld mobiele telefoons, pda’s, mp3 spelers en portable media players. Natuurlijk zijn er met de komst van het internet nog veel meer spellen bij gekomen en Tetris is dan ook op veel sites gratis en online te spelen, zoals op bijvoorbeeld deze website, http://www.tetrisspellen.nl.

Tetris is niet alleen te vinden op elektronische apparaten, het spel heeft ook tal van andere zaken geďnspireerd zoals meubels, borden en zelfs kleding. Ook wordt het af en toe wel eens gespeeld op de zijkant van flat gebouwen zoals in 1995 bij de TU Delft waar het spel op 15 verdiepingen van het elektrotechniek gebouw werd gespeeld en tot aan de dag van vandaag is dit het wereld record grootste Tetris spel.

In het begin van de 80er jaren werd Tetris alleen verkocht voor thuis pc’s en dit was al een groot succes maar het echte succes kwam in 1989 toen er een versie uitkwam voor de gameboy, hierdoor werd het de populairste video game ooit. Het blad Electronic Gaming Monthly plaatste het spel onlangs op nummer 1 in de top 100 populairste video games ooit en de website IGN.com plaatste het op nummer 2. Sinds het begin van Tetris zijn er al zo’n 70 miljoen versies verkocht en op januari 2010 werd bekend gemaakt dat er al 100 miljoen versies voor de mobiele telefoon zijn verkocht.